Η διαδικασία παραγωγής του κόμποστ είναι απλή και οικονομική. Το μονό που χρειαζόμαστε είναι φυτικα υπολειμμάτα, απο την κουζινα ή τον κήπο. Αυτό που στην ουσία κάνετε είναι να προετοιμάσετε το φαγητό εκατοντάδων διαφορετικών ωφέλιμων οργανισμών (βακτήρια, σκουλήκια, έντομα και μύκητες).Οι καλεσμένοι σας μέχρι την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης θα αποδημούν τα οργανικά υλικά του σωρού και θα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό.
Κατάλληλα υλικά:
Υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι σχεδόν οτιδήποτε είναι οργανικής προέλευσης, π.χ. τσόφλια από αυγά, σάπια φρούτα, φλούδες, σαλάτες, βαμβακερά, μεταξωτά ή μάλλινα υφάσματα σε κομματάκια, κομμένα μαλλιά και νύχια, , εφημερίδες, χαρτικά και χαρτόνια, περιττώματα από κουνέλια ή χάμστερ, σκόνη από ηλεκτρική σκούπα, πριονίδια, φυτά, φύλλα, φλούδες κορμών, κλαδιά δένδρων κομμένα σε μικρά κομμάτια, άχυρα, κομμένο ή ξεραμένο γκαζόν, στάχτη από το τζάκι, και άλλα.
Αποφεύγουμε:
Περιττώματα σκύλου ή γάτας, κομμάτια κάρβουνο, γαλακτοκομικά προϊόντα, πάνες μιας χρήσης, κρέατα και ψάρια, έλαια ή λίπη, φλούδες από εσπεριδοειδή, χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά (π.χ. πλαστικοποιημένα)
Αφού λοιπόν είναι συνταγή μήπως υπάρχουν και αναλογίες; Ναι, οι ιδανικές αναλογίες είναι δύο μέρη από υλικά με άνθρακα και ένα μέρος από υλικά με άζωτο. Ο λόγος είναι ότι οι μύκητες χρειάζονται άζωτο για την ανάπτυξη τους και άνθρακα για ενέργεια.
Εάν ο σωρός μας έχει μεγάλη αναλογία σε είδη πλούσια σε άζωτο θα δημιουργηθούν δυσάρεστες οσμές. Εάν πάλι είναι έχει μεγάλη αναλογία σε είδη πλούσια σε άνθρακα, αυτά θα επιβραδύνουν την αποσύνθεσή του.
Στη πράξη λοιπόν το κομπόστ θα πρέπει να αποτελείται από πράσινα φυτικά μέρη ( φύλλα, φυτικά υπολείμματα )τα οποία περιέχουν σάκχαρα και πρωτεΐνες που βοηθούν την ανάπτυξη των βακτηρίων) σε ποσοστό 50%.
Ένα 30% φυτικά υπολείμματα του κήπου, πλούσια σε άζωτο (ανοιξιάτικες κοπές γκαζόν, φυτικά μέρη αρακά, μηδικής, φασολιών κ.ά.) και 20% υπολείμματα ξύλου ή χαρτοπολτού ( φλοιός και πριονίδια δένδρων, κομμένες εφημερίδες και χαρτιά κ.α.).
Πρέπει:
Χρειάζεται ανακάτεμα κάθε 1-2 εβδομάδες. Διαφορετικά δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες ζύμωσης με αποτέλεσμα κακή οσμή και ανάπτυξη παθογόνων και δημιουργία τοξινών.
Μικρά μυστικά:
-Δεν κάνουμε βαθύς λάκκους. Καλύτερα στην επιφάνεια
- Δεν κάνουμε τεράστιους σωρούς που δεν μπορούμε να ανακατέψουμε.
-Αποφύγετε να ρίξετε στο σωρό φύλλα και κλαδιά τα οποία προέρχονται από αρρωστά δέντρα και φυτά, γιατί θα μολύνουν το σωρό. Καλυτέρα κάψτε τα. Για να είστε σίγουροι αποφύγετε οτιδήποτε προέρχεται από τριανταφυλλιές, διότι αρρωσταίνουν αρκετά εύκολα.
-Για να αρχίσει η διαδικασία της κομποστοποίησης, Ο σωρός μας απαιτεί ελάχιστες διαστάσεις 125×125x125 εκ.
- Απαιτείτε ελαφριά υγρασία. Πριν ξεκινήσουμε το σωρό οργανικών υπολειμμάτων, φροντίζουμε να υπάρχει ένα υπόστρωμα το οποίο θα βοηθήσει την αποστράγγιση. Μια στρώση χαρτιού και χαρτονιού, (εφημερίδες, συσκευασίες κ.α.) για να βελτιώσετε τη στράγγιση του εδάφους στη βάση, είναι μια εύκολη λύση. Άσε που ανακυκλώνουμε κιόλας
- Ο σωρός μας δεν πρέπει να είναι στον Ήλιο. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να τον δημιουργήσετε στο σαλόνι κάτω από το χαλί. Απλά πάρτε ένα καλό χώμα και σκεπαστέ τον. Αρκεί.
-Αφού ο σωρός μας διατηρεί την σωστή υγρασία σε λίγο θα αρχίσει να θερμαίνεται από την δράση μικροοργανισμών και γεωσκωλήκων οι όποιοι θα διασπούν την οργανική ουσία. Εάν πλησιάσετε το χέρι σας κοντά του, θα αισθανθείτε τη θερμοκρασία.
-Αφού ξεκινήσει η ζύμωση η θερμοκρασία την πρώτη εβδομάδα είναι περίπου 70 C. Αυτή την εβδομάδα απαιτείτε ανακάτεμα κάθε μέρα. Την πρώτη εβδομάδα όσο περισσότερο ανακατεύετε το σωρό τόσο μεγαλύτερο ωφέλιμο μικροβιακό φορτίο αποκτά.
- Τις επόμενες εβδομάδες μία ή δύο αναστροφές του σωρού είναι αρκετές ώστε να γίνεται σωστή οξυγόνωση. Ένα μακρύ ξύλο ή καλύτερα ένα δικουλι, είναι αρκετό.
-Μετά έξι με οκτώ εβδομάδες, η θερμοκρασία του σωρού έχει πέσει αισθητά. Εάν έχετε ακολουθησει σωστά τις οδηγίες, ο σωρός αναδίδει ένα ευχάριστο άρωμα βρεγμένου δάσους.
-Είναι έτοιμο. Εάν έχει σκούρο χρώμα, είναι μαλακό και άοσμο και γενικά θυμίζει έντονα φυτόχωμα.
Αφού λοιπόν ακολουθήσετε τα παραπάνω σε περίπου 3 μήνες θα έχετε το πρώτο σας κόμποστ. Εάν έχετε δυνατότητα μεγάλης παραγωγής, τοτε μπορείτε να αγοράσετε κάποιο βοηθητικό μηχάνημα κομποστοποίησης το οποίο θα κάνει την παραγωγή κομποστ πολύ πιο εύκολη υπόθεση από ότι ήδη είναι .
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου